Menu
Вторник, 10 Юли 2018 11:39

На българска сватба в село Косово

Публикувана от Прочетена 2171 пъти
На българска сватба в село Косово снимки: Александра Георгиева

Какво по хубаво да се венчаеш по стар български обичай, точно така, както са го правили твоите прабаби? Да се забулиш в червено, да се развее сватбеният байряк и да поведеш шествието роднини и гости към малката селска църква, където да се вречеш завинаги на своята сродна душа.

Все повече млади хора търсят това преживяване и избират да се венчаят според народната традиция, както личи от търсенето на такива сватби в "Косовските къщи".

Не една и две двойки, влюбени в българското, сме събрали тук. И не само с желание да надянат старовремски носии и извият няколко хора под звуците на треплива родопска гайда, а с желание да спазят всички повели на обичая, от месенето на сватбените хлябове, през плетенето на моминската коса, до бръсненето на момчето и взимането на невестата.

Затова и ние, в "Косовските къщи", започнахме сътрудничество с приятелите ни от "Вричане - българската традиционна сватба" - за да отговорим по-добре на желанието на младите да се венчаят според истинската българска традиция. Вече няколко сватби постарому се случиха в романтичната възрожденска атмосфера на село Косово и още предстоят. Влюбени двойки, влюбени и в традицията, се вричаха и продължават да се вричат като едно време. А пъстрите снимки може да видите в галерията ни "Сватба по стар обичай в с. Косово".

Александра Георгиева

Вашият коментар...
0 страхотни коментаря!

Всички фото, видео и текстови материали в този сайт са собственост на СМОЛЯН ДНЕС! освен в случаите, когато изрично  е посочен друг автор. Всяко копиране и репродуциране на тези материали без изричното писмено съгласие на СМОЛЯН ДНЕС!  се преследва по "Закона за авторското право и сродните му права", както и по "Закона за защита на конкуренцията". Уеб дизайн СМОЛЯН ДНЕС!